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Ardo Eguna 2018: homenaje José Ignacio Aretxaga omenaldia (maiatzak 20 mayo)

Aretxagan duen baserrian, eta familiako tradizioari jarraituz, 80ko hamarkada hasieran, bere aita Matias Aretxagarengandik oinordetzan jasotako mahatsondoak zaintzen hasi zen, eta betidanik egin den moduan bere lehen txakolin-botilak egiteari ekin zion: egurrezko upeletan, eta Aretxaga ondoko Loredako makaldian bildutako hondarreko freskuran gordeta, baserriko aska zaharrean ezkutatuta.
Egonezinak mugituta, ikerketa bat abiatu zuen upategi profesional bat sortzeko, esentziatik abiatuta baina elaborazio- eta botilaratze-prozesu guztiak modernizatuta.
Alde batetik, lursail guztia mahatsondoz bete zuen, eta baserriaren beheko solairua egokitu zuen: makinak jarri zituen, baita altzairu herdoilgaitzezko tangak ere, zurezko upel tradizionalen ordez.
Hala hasi zuen bere ibilbidea Aretxaga upategiak, inguruko lehen upategi moderno eta profesionalak.
Txakolin zuria eta gorria (oilar-begia) egiten zuen, eta aitorpenak luze gabe iritsi ziren: San Tomas, Gernika, Zalla...
Aitorpen nagusia 1988an jaso zuen: Bartzelonan kalitatearen urrezko erramua lortu zuen.
Aretxaga txakolinak Espainia osoko jatetxe askoren mahaiak laguntzen zituen, baita denda espezializatuak eta El Corte Inglés eta halako merkataritza-gune handiak ere. Aretxaga txakolinaren zabalpen-lana Manu Caleraren ardura izan zen, eta orduan txakolinak zuen irudi txarra izan zuen oztopo. Jose Ignacio, herrian Montxo izenez ezaguna, 1993an hil zen, eta, ordura arte, milaka txakolin botila egin zituen urtero, baita bere helburua bete ere: Zalla, bere herria, txakolinaren munduko mapan jartzea, Bakio, Getaria eta beste batzuen pare.

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En su caserío de Aretxaga y siguiendo la tradición familiar, empezó cuidando las parras  heredadas de su padre, Matías Aretxaga, y elaborando sus primeras botellas de txakoli como se había hecho toda la vida, en barricas de madera y las guardaba al fresco de la arena recogida de la chopera de Loredo en Aretxaga, escondidas en el antiguo pesebre del caserío, desde principios de los años 80.
Movido por su inquietud inicio un estudio para crear una bodega profesional partiendo de la esencia pero modernizando todos los procesos de elaboración y embotellado del vino. Por un lado plantó toda la finca con vides y adecuó la planta baja del caserío dotándola de maquinaria y depósitos de acero inoxidable en lugar de las tradicionales barricas de madera.
De este modo empezó su andadura la bodega Aretxaga, la primera bodega moderna y profesional de la zona. Elaboraba txakoli blanco y rosado (ojo de gallo), los reconocimientos no tardaron en llegar, desde Santo Tomás, Gernika, Zalla, etc.
El mayor reconocimiento llegó en 1988 con el laurel de oro a la calidad conseguido en Barcelona. El txakoli Aretxaga regaba las mesas de muchos restaurantes de toda España, tiendas especializadas y grandes superficies como El Corte Inglés. La labor de difusión del txakoli Aretxaga corrió a cargo de Manu Calera, con el agravante de la mala imagen que tenía el txakoli por aquel entonces. Hasta su fallecimiento en 1993 la bodega elaboraba miles de botellas de Txakoli  cada año y José Ignacio, conocido como el montxo en el pueblo, consiguió su propósito: poner a Zalla en el mapa del mundo del txakoli junto a zonas como Bakio o Getaria.

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